Składniki:
1 cukinia (nie przerośnięta)
1 kolba kukurydzy
cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)
sól i pieprz do smaku
2 jaja
1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
2 -3 łyżki ugotowanego ryżu (jeśli macie resztkę z obiadu można dodać, jeśli nie można pominąć)
1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)
sól i pieprz do smaku
2 jaja
1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
2 -3 łyżki ugotowanego ryżu (jeśli macie resztkę z obiadu można dodać, jeśli nie można pominąć)
1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól jedną łyżeczką soli odstaw na kilka minut aby puściła wodę. Wyciśnij nadmiar wody z cukinii. Nożem zetnij ziarna kukurydzy. Dodaj do odciśniętej cukinii, wbij jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), oregano, wkręć sporo pieprzu . Dymkę potnij na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodaj mąkę jeśli chcesz. Wymieszaj składniki razem. Na rozgrzanym oleju smaż placki na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręczniczek. Placki posyp resztką dymki.
świetne te placuszki
OdpowiedzUsuń