wtorek, 21 lipca 2020

Ciasto drozdżowe na maślance z jadodami i morelami

Mięciutkie ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami posypana prażonymi migdałami i posypana cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

500 ml maślanki
1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki

500 g mąki + do podsypywania ok. 50 g (użyłam 250 g orkiszowej i 250 g pszennej)
120 g cukru trzcinowego
opakowanie suchych drożdży
1/2 szklanki oleju rzepakowego

250 g jagód
6 sztuk moreli przeciętych na pół

PRZYGOTOWANIE:

Maślankę wlewamy do garnka, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i łyżkę mąki - odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy  lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki  wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu) rozłożyć morele  i wysypać jagody. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu posypać prażonymi migdałami i oprószyć cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. Jaka pyszna drożdżówa :) Pięknie się prezentuje dzięki połączeniu jagód z morelą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się na taką drożdżówkę :) Wygląda obłędnie, więc musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bom dia parabéns pelas receitas. Tudo parece ser bem gostoso. Gostaria de ter o privilégio de você ser seguidora no meu blogue. Você já provou alguma coisa da culinária brasileira?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, oryginalne ciasto drożdżowe ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pięknie wygląda! Tak letnio i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń