poniedziałek, 20 lipca 2020

Żółte naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem

Do ciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką. Są lrkko pikantne.
Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej.

Ciasto na naleśniki:

1,5 szklanki mąki (orkiszowa jasna lub gryczana)
szklanka wody/ mleka 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka kurkumy

Farsz:

szklanka pomarańczowej soczewicy
2 listki curry (opcjonalnie)
2 garście oczyszczonych kurek
2 garście szpinaku baby
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy
olej do smażenia
papryczka chili
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju.

Do wrzącej wody dodaj wypłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok. 15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę, kurki i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przyprawy oraz startą marchew. Krótko duś razem. Dodaj ugotowaną soczewicę, drobno posiekaną papryczkę chili i szpinak. Wymieszaj razem. Trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby liście się zblanszowały. Napelniaj farszem naleśniki. Posyp kolendrą. Naleśniki można obsmażyć jeszcze na patelni a każdej strony. Farsz nadaje się do pierogów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz