Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej.
Ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mąki (orkiszowa jasna lub gryczana)
szklanka wody/ mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka kurkumy
Farsz:
szklanka pomarańczowej soczewicy
2 listki curry (opcjonalnie)
2 garście oczyszczonych kurek
2 garście szpinaku baby
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy
olej do smażenia
papryczka chili
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju.
Do wrzącej wody dodaj wypłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok. 15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę, kurki i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przyprawy oraz startą marchew. Krótko duś razem. Dodaj ugotowaną soczewicę, drobno posiekaną papryczkę chili i szpinak. Wymieszaj razem. Trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby liście się zblanszowały. Napelniaj farszem naleśniki. Posyp kolendrą. Naleśniki można obsmażyć jeszcze na patelni a każdej strony. Farsz nadaje się do pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz