czwartek, 28 grudnia 2023

Najlepsze uszka do barszczu

 

Dlaczego najlepsze? Bo w ten wigilijny wyjątkowy dzień smakują najbardziej. Zrobione z samych kapeluszy prawdziwków z dodatkiem suszonej śliwki, która dodaje im czegoś nieoczywistego. Ciasto zagniecione z najlepszej orkiszowej mąki z dodatkiem pudru z grzybów. Samo zdrowie.

SKŁADNIKI:

Ciasto na uszka: 

mąka orkiszowa  1 szklanka +do podsypywania

olej 1 łyżka

woda gorąca 1/2 szklanki

proszek ze zmielonych suszonych grzybów  1 łyżeczka ( kupiłam proszkowane trufle)

sól  1/2 łyżeczki

Farsz:

prawdziwki 2 garście

biała cebula  1 szt.

śliwka suszona 1 szt.

sól i pieprz do smaku


FARSZ:

Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać dodę aby zakryły grzyby i moczyć do godziny, potem gotować 20 minut. Cebulę przekroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilosci oleju na patelni. Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebulki, dodać pokrojoną śliwkę. 

Przełożyć zawartość do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.


CIASTO:

Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.

LEPIENIE:

Rozwałkować ciasto, pokroić na małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlepić podstawę aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 1 minutę po wypłynięciu.




3 komentarze: