czwartek, 21 listopada 2024

Placki z mąki kokosowej najlepsze

 

Placki z mąki kokosowej, bezglutenowe. Ubicie piany i potem żółtek powoduje to, że placki są lekkie, delikatne i puszyste. 

Składniki:

2 porcje

mąka kokosowa - 25 g

jaja - 3 szt.

mleko kokosowe/ napój kokosowy - 100 ml

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

olej/ olej kokosowy/masło klarowane

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na pianę, potem dodać żółtka i dalej ubijać, na koniec wlać mleko, dodać mąkę kokosową i proszek. Wymieszać. Smażyć nakładając porcję łyżką na rozgrzany olej. Najlepiej smażyć na średnim ogniu.Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy na chwilę. Podawać z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz