Ciasto cytrynowo limonkowe z mąką migdałową i mielonymi nerkowcami. Nerkowce nie są konieczne. Zamist nich dodaj tyle samo mąki migdałowej. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru białego. Ciasto możesz przygotować z cukrem jeśli go nie unikasz. Ja mielę zwykły ksylitol w młynku do kawy.
SKŁADNIKI:
2 ekologiczne cytryny
3 jaja
100 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów nerkowca
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szklanki ksylitolu
4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu
Na wierzch
czekolada limonkowa do fontann (do nabycia w internecie
lub
biała czekolada i skórka z cytryny lub limonki
lub
LUKIER
limonka
2/3 szklanki ksylitolu pudru
Syrop
Syropem można nasączyć ciasto. Ale nie jest to konieczne. Plasterkami limonki można finalnie udekorować ciasto.
cytryna lub limonka
szklanka wody
2 łyżki ksylitolu
Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.
Latem można podawać kawałek ciasta z malinami i listkami mięty.
PRZYGOTOWANIE
Ugotuj cytryny na miękko ok. 30 minut, Ugotowane wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z ksylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.
Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.
Syrop do nasączania:
W rondlu przygotuj syrop gotując kilka minut szklankę wody z ksylitolem i plasterkami limonki lub cytryny.
Wykańczanie ciasta:
Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą a na wierzchu układamy ugotowane plasterki limonki lub cytryny z syropu.
Można też ciasto posypać tylko pudrem z ksylitolu lub przygotować limonkowy lukier z sokiem i skórką z limonki lub cytryny.
apetyczne ciacho i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBezapelacyjnie cudowne! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, tak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja dla ludzi nietolerujących glutenu; ))
OdpowiedzUsuńmałe co nieco na osłodę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe ciasta, muszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Lubię!
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńI ta cytrusowa nuta, idealna na chłody.
dla mnie idealne :) wspaniale się prezentuje :)))
OdpowiedzUsuńNo niepowtarzalne, rewelacja, tym bardziej, że teraz przyglądam się bliżej ciastom bezglutenowym, ale co z tymi cytrynami, ugotować je w całości razem ze skórą?
OdpowiedzUsuńTak, całe zalej wodą pod przykryciem:)
UsuńWygląda mega apetycznie, ciekawa jestem jak by smakowało z pomarańczmi?
OdpowiedzUsuńRok temu na święta zrobiłam z pomarańczami. Też pyszne:)
Usuńuwielbiam Twoje ciasta kochana! są nietuzinkowe i zawsze zaskakują:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne, hmm :)
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć cytrusami :)
OdpowiedzUsuńI kolejny bezglutenowy wypiek, który trafił w me gusta <3 Przepis ściągnę bo mam taką jedną osóbkę, która nie może glutenu :(
OdpowiedzUsuńLubię ciasta cytrynowe, ale zdecydowanie za rzadko je robię:) Pomysł, żeby zrobić je bez mąki jest świetny.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! takie wilgotne!
OdpowiedzUsuńdawno mnie tu nie było z braku czasu, a tu takie pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta w których wyczuwalny jest smak cytryny. Uwielbiam. Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmak i składniki zachęcają do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńmmmm... uwielbiam 'cytrynowce'! :)
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :) Rewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super i w składzie jest wszystko, co lubię ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu muszę takie ciasto upiec!!! :-D
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia nie pomyślałabym, że nie zawiera mąki :P Wygląda przepysznie i patrząc na składniki takie właśnie jest ;)
OdpowiedzUsuń