czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto cytrynowo limonkowe z mąką migdałową i mielonymi nerkowcami. Nerkowce nie są konieczne. Zamist nich dodaj tyle samo mąki migdałowej. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru białego. Ciasto możesz przygotować z cukrem jeśli go nie unikasz. Ja mielę zwykły ksylitol w młynku do kawy.


SKŁADNIKI:

2 ekologiczne cytryny 

3 jaja

100 g mielonych migdałów

50 g mielonych orzechów nerkowca

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1/2 szklanki ksylitolu 

4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu 

Na wierzch 

czekolada limonkowa do fontann (do nabycia w internecie
lub 
biała czekolada i skórka z cytryny lub limonki

lub

LUKIER 

limonka 
2/3 szklanki ksylitolu pudru

Syrop 

Syropem można nasączyć ciasto. Ale nie jest to konieczne. Plasterkami limonki można finalnie udekorować ciasto.

cytryna lub limonka
szklanka wody
2 łyżki ksylitolu 



PRZYGOTOWANIE 

Ugotuj cytryny na miękko ok. 30 minut, Ugotowane wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z ksylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.


Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.


Syrop do nasączania:

W rondlu przygotuj syrop gotując kilka minut szklankę wody z ksylitolem i plasterkami limonki lub cytryny.

Wykańczanie ciasta:

Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą a na wierzchu układamy ugotowane plasterki limonki lub cytryny z syropu.

Można też ciasto posypać tylko pudrem z ksylitolu lub przygotować limonkowy lukier z sokiem i skórką z limonki lub cytryny.

Latem można podawać kawałek ciasta z malinami i listkami mięty. 

30 komentarzy:

  1. Poproszę kawałeczek, tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja dla ludzi nietolerujących glutenu; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. małe co nieco na osłodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie cytrynowe ciasta, muszę je zrobić! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe!
    I ta cytrusowa nuta, idealna na chłody.

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie idealne :) wspaniale się prezentuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. No niepowtarzalne, rewelacja, tym bardziej, że teraz przyglądam się bliżej ciastom bezglutenowym, ale co z tymi cytrynami, ugotować je w całości razem ze skórą?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda mega apetycznie, ciekawa jestem jak by smakowało z pomarańczmi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rok temu na święta zrobiłam z pomarańczami. Też pyszne:)

      Usuń
  9. uwielbiam Twoje ciasta kochana! są nietuzinkowe i zawsze zaskakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiało pięknie pachnieć cytrusami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I kolejny bezglutenowy wypiek, który trafił w me gusta <3 Przepis ściągnę bo mam taką jedną osóbkę, która nie może glutenu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta cytrynowe, ale zdecydowanie za rzadko je robię:) Pomysł, żeby zrobić je bez mąki jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho! takie wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  14. dawno mnie tu nie było z braku czasu, a tu takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasta w których wyczuwalny jest smak cytryny. Uwielbiam. Bardzo apetycznie wygląda Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smak i składniki zachęcają do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm... uwielbiam 'cytrynowce'! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. super! bardzo podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Poproszę kawałek :) Rewelacyjne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda super i w składzie jest wszystko, co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po prostu muszę takie ciasto upiec!!! :-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Patrząc na zdjęcia nie pomyślałabym, że nie zawiera mąki :P Wygląda przepysznie i patrząc na składniki takie właśnie jest ;)

    OdpowiedzUsuń