Tortilla z ryżem. Polecam ryż basmati ponieważ na niski IG. Skoro ta hiszpańska robiona jest z ziemniakami to pomyślałam że z ryżem też będzie smacznie.
Danie świetnie smakuje po treningu.
Pasuje do lunchboxu, na obiad i kolację.
Nasza tortilla jest z aromatem grzybowym. Dodałam do niej zmielone na puder suszone grzyby.
Do danie możesz wykorzystać ryż z resztek z obiadu. Danie #zerowaste
Składniki:
3/4 szklanki ryżu ( np. basmati)
1 i 1/2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
5-6 jaj od wolnej kurki
1 cebula
granulowany czosnek do smaku
opcjonalnie zmielone w młynku kilka suszonych grzybków
olej so smażenia
1 łyżka natki z pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w 1 i 1/2 szk. wody z dodatkiem soli. Po 10 minutach odcedzamy. Odstawiamy na bok. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju ok. 3-5 minut na małym ogniu i dodajemy ryż. Smażymy chwilę.Jaja rozbijamy do miski dodajemy sól, pieprz, granulowany czosnek i puder grzybowy jeśli chcemy nadać omletowi posmak grzybowy i mieszamy. Wlewamy masę do zeszklonej cebulki i ryżu i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Możemy włożyć do piekarnika i zapiec górę lub przełożyć za pomocą pokrywki odwracając tortillę na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy i posypujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz