poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szarlotka z mąki owsianej bezglutenowa

Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodkość zależy od was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast.

Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.

SKŁADNIKI:

mąka owsiana 500 g
(Provena)
cukier trzcinowy 1 łyżka
masło zimne 200 g
woda zimna 3 łyżki

jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion)
sok z połowy cytryny
mielony cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsypałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę oraz łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam zimnej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię spożywczą, włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam 1 łyżkę cukru trzcinowego, kardamon i cynamon.

Połowę ciasta rozwałkowałam do formy i wylepiłam nim dno i boki formy, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piec w 180 stopniach C ok. 60 minut.

Ze względu na brak glutenu ciasto kruszy się bardziej. Można dodać gumy guar, która jest zdrowym produktem roślinnym (dużo można poczytać w internecie informacji na temat gumy guar). 



21 komentarzy:

  1. Super ciacho! Czy na ciepło z lodami waniliowymi, czy na zimno na pewno jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane są pyszne, więc w takim wydaniu w postaci mąki na pewno rządzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką szarlotkę zawsze chrapka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak domowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno nie piekłam szarlotki... Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Szarlotka to nasza miłość, a w wersji bezglutenowej po prostu ideał. Wszystkiego smacznego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować kruchego ciasta z mąki owsianej, do szalotki wydaje się idealna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe rozwiązanie, koniecznie trzeba spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała!
    Zatęskniłam za szarlotką...
    Szczęśliwego 2017!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna, nabrałam ochoty na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno jadłam szarlotkę ;-) ta wygląda obłednie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno szarlotki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile byśmy dały za kawałek takiego ciasta z gałką lodów waniliowych <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie wiem co źle zrobiłam, ale ciasto wyszło sypkie.. piekłam 1,5h i nic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ciasto rozpadało się podczas zagniatania? Jeśli się rozpada należy dodać jeszcze łyżkę wody, tak aby się w miarę połączyło. Absorpcja wody przez mąki jest różna i zależy od ilości błonnika ( ja użyłam mąki Provena). Jeśli jest za suche należy ostrożnie dodawać wody lub odrobiny masła. To ciasto piekłam dawno. Ale pamiętam, że góra ciasta się zapadła. Te ciasta bezglutenowe często się kruszą. Niektórzy dodają gumę ksantanową. Ja jej nie polecam. Już wolę, żeby ciasto się kruszyło i Wyglądało na takie z kruszonką.
      Napisz mi proszę co robiłaś i czy ono się po prostu nie upiekło? Czy jabłka puściły dużo soku i ciasto się "rozmazało"? Jest mi bardzo przykro, aż mam ochotę jutro upiec, zeby sprawdzić.

      Usuń
  16. Gdzies przeczytalam,ze mozna dodawac zmielone siemie lniane jako "sklejacz" i wtedy kruche ciasto sie nie rozpada ani nie kruszy.

    OdpowiedzUsuń