Składniki
1 duża papryka (moja była naprawdę ogromna) lub 4 sztuki mniejszych
1 woreczek ryżu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cukinia
1 pomidor bez skórki
szczypta bazylii suszonej
szczypta bazylii suszonej
2 szklanki bulionu (może być kostka)
sól
pieprz
bazylia
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
Przygotowanie
1. Zagotuj bulion, blanszuj w nim papryki pozbawione gniazda i odcięte na ok 3/4 ich wysokości ok 10 minut.
2. Ryż z Warecka przesyp na sitko, dobrze wypłucz i przedłuż do garnka i zalej zimną wodą i ugotuj ryż z solą.
3. Na patelni uduś razem cukinię i pomidora pokrojone w kostkę. Dadaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz bazylię.
4. Faszeruj gorące papryki i udekoruj listkami bazylii. Polej oliwą z oliwek. Natychmiast podawaj.
Danie jest pyszne, aromatyczne, lekkie i niskokaloryczne. Można też papryki włożyć do piekarnika i zapiec na wierzchu serem.
Cóż za pyszności ;) Uwielbiam ryż właśnie z takimi dodatkami,a umieszczenie tego w papryce jest fenomenalne. Szkoda, że nie masz możliwości, aby dodać blog do obserwowanych ;(
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa:) To szybkie i tanie danie:)
Usuńpysznie i lekko.
OdpowiedzUsuńuwielbiam paprykę pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńTo samo chciałam napisać;) nie będę się powtarzać więc powiem: kocham paprykę pod każdą postacią:))))
Usuń