Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie u nas hitem w drugi dzień Świąt Wielkanocnych.
Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja dzięki czemu jest bogaty w smaku.
Składniki:
1,5 litra wody
1/2 kg skrzydełek kurczaka lub korpus ze skrzydełkami
1/4 selera
cebula szalotka
por biała część
1 cytryna i skórka z niej
2 żółtka
szczypiorek
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta szafranu
pieprz
ryż jaśminowy lub basmati jako dodatek
sól i pieprz
Przygotowanie:
W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż ziele, szczyptę szafranu i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler,pokrojonego w krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak około 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem.
przepraszam.. ale od czego te jajka?;D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka zupa/bulion choć z jajkiem nigdy nie jadłam:O
:) od kurki zielononóżki
Usuńzupę "zaciąga się" żółtkiem. Zupa musi być gorąca a żółtko surowe. Zupa ma ładny kolor i jest bardziej odżywcza. Tak robi się z zupami dla dzieci, ale też np. do kremu z dyni czy żuru
co za cuda na mnie tu czekały! :)
OdpowiedzUsuń