środa, 27 marca 2013

Rosół cytrynowy z szafranem i żółtkiem




Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie u nas hitem w drugi dzień Świąt Wielkanocnych. 
Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja dzięki czemu jest bogaty w smaku. 


 
Składniki:

1,5 litra wody
1/2 kg skrzydełek kurczaka lub korpus ze skrzydełkami
1/4 selera 
cebula szalotka
por biała część
1 cytryna i skórka z niej
2 żółtka 
szczypiorek
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego 
szczypta szafranu
pieprz
ryż jaśminowy lub basmati jako dodatek
sól i pieprz 


Przygotowanie:

W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż  ziele, szczyptę szafranu i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler,pokrojonego w krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak około 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem jaśminowym i posypanym szczypiorkiem.

3 komentarze:

  1. przepraszam.. ale od czego te jajka?;D
    Podoba mi się taka zupa/bulion choć z jajkiem nigdy nie jadłam:O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) od kurki zielononóżki
      zupę "zaciąga się" żółtkiem. Zupa musi być gorąca a żółtko surowe. Zupa ma ładny kolor i jest bardziej odżywcza. Tak robi się z zupami dla dzieci, ale też np. do kremu z dyni czy żuru

      Usuń
  2. co za cuda na mnie tu czekały! :)

    OdpowiedzUsuń