Konfitowane cytryny są pysznym aromatycznym dodatkiem do dań z kurczakiem i dań wegańskich. Są charakterystyczne w kuchni marokańskiej.
Do konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier.
Pierwszy sposób:
5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych
5 filiżanek soli kamiennej ok. 2,5 szklanki
5 łyżek cukru
słój
Wyszoruj dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego słoja i układaj bardzo ciasno warstwami ćwiartki cytryn, przesypując je mieszanką soli i cukru. Na wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Przed użyciem do potraw cytryny należy wypukać dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie.
Drugi sposób:
Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami oliwy. Cytryny są dobre po 3-4 dniach. Świetnie smakują ze śledziem lub wędzoną rybą.
Moja rada:
Pierwszy sposób:
5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych
5 filiżanek soli kamiennej ok. 2,5 szklanki
5 łyżek cukru
słój
Wyszoruj dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego słoja i układaj bardzo ciasno warstwami ćwiartki cytryn, przesypując je mieszanką soli i cukru. Na wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Przed użyciem do potraw cytryny należy wypukać dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie.
Drugi sposób:
Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami oliwy. Cytryny są dobre po 3-4 dniach. Świetnie smakują ze śledziem lub wędzoną rybą.
Moja rada:
Moje cytryny stoją już w słoju ok. 2 tygodni. Dziś wiem, że zamiast soli morskiej użyłabym sól kamienną niejodowaną.
Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis kilka lat temu w książce, bardzo chciałam go spróbować. Nie wiem w sumie co mnie powstrzymuje, bo są ponoć świetnym dodatkiem do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze takich cytryn, intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz takie cytrynki widzimy i nawet nigdy nie próbowałyśmy potraw z jej dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńA tu mnie zaskoczyłaś. Jestem bardzo ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawił Twój sposób na cytrynę - mam ochotę od razu wypróbować przepis! :) Takie masełko cytrynowe do ryby musi wspaniale smakować! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco, a wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa ich smaku, z rybą muszą być fantastyczne!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę taki sposób na cytryny, tylko do czego można je potem dodawać, oprócz ryby oczywiście:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Sezon cytrynowy na Sycylii w pełni. Muszę spóbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń