Rozgrzewająca chińska zupa jajeczna, znana jako Dàn Huā Tāng, co dosłownie oznacza „zupa kwiat jajka”. Nazwa nawiązuje do charakterystycznych, delikatnych „płatków” jajka, które powstają, gdy wlewa się je powoli do gorącego bulionu.
Przygotowałam ją na bazie bulionu z kurczaka. Dzięki czemu zupa jest sycąca i pełna aromatu. To dzięki przyprawom. Ta zupa to coś niezwykle smacznego i rozgrzewającego. Ma niski IG. Jest pełna białka. Doskonała na kolację i obiad. Możesz wzbogacić ją o kukurydzę, groszek, grzyby shiitake i kawałki kurczaka.
Składniki (4 porcje):
1 litr bulionu z kurczaka (najlepiej domowego):
1 noga z kurczaka
marchew
2 łodygi selera naciowego
liść laurowy
ziele angielskie
1 mały kawałek imbiru posiekany w paseczki
szczypiorek lub dymka do podania
sól i biały pieprz do smaku (koniecznie)
1/2 łyżeczki kurkumy sproszkowanej
3 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (rozpuszczona w 2 łyżkach wody) - to pominęłam, bo nie chciałam kiślowatej konsystencji
½ łyżeczki oleju sezamowego do każdej porcji
Przygotowanie:
1. Z kurczaka i warzyw ugotuj bulion. Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj imbir i sos sojowy.
2. Jeśli chcesz - rozprowadź w wodzie skrobię i wlej do zupy, mieszając.
3. Jajka roztrzep w miseczce i przelej do dzbanka z dziubkiem.
4. Zmniejsz ogień do minimum i cienką strużką wlewaj jajka do bulionu, jednocześnie mieszając widelcem, drewnianą łyżką lub pałeczkami, aby powstały charakterystyczne „wstążki”.
5. Na koniec dopraw jeszcze solą jeśli trzeba, pieprzem i polej olejem sezamowym.
6. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz