Wystarczy dodać np. bagietkę na zakwasie, włożyć pomiędzy fasolki i zapiec razem.
SKŁADNIKI:
500 g kolorowej fasolki szparagowej (zielonej i żółtej)
300 ml krojonych pomidorów (w sezonie świeżych)
2 ząbki czosnku
2-3 fileciki anchois
oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek lub trochę z filecików anchois)
1/2 papryczki chili lub pieprzu cayenne
sól do smaku
oregano i bazylia suszona do smaku
1/2 kostki sera feta (prawdziwa grecka feta)
świeże oregano
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę obgotuj kilka minut w osolonej wodzie (ok. 5 minut)
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekane fileciki anchios i posiekany czosnek. Podsmaż krótko. Dodaj pomidory i chili. Kilka minut pogotuj. Odcedź fasolkę.
Pomidory przelej do brytfanny lub naczynia z możliwością zapiekania, rozłóż na sosie fasolkę, całoś posyp pokruszoną fetą a wierzch posyp suszonymi ziołami. Zapiekałam pod gillem ok 5 minut. Można zapiec w 180 stopniach C. przez 15 minut. Posypać świeżym oregano lub bazylią.
Fajnie wyszła ❤
OdpowiedzUsuńO, muszę tego spróbować, jak już wejdziemy mocniej w sezon na fasolkę :) Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń