poniedziałek, 14 lipca 2025

Gulasz warzywny w hinduskim stylu

Gulasz warzywny z hinduskim stylu
Warzywny gulasz z przyprawą pancz puren. Pancz puren to mieszanka pięciu przypraw wkład której wchodzi kozieradka, czarnuszka, gorczyca, kmin rzymski oraz koper włoski. Jeśli nie masz tej przyprawy zrób sama albo skorzystaj ze sklepu internetowego.

SKŁADNIKI:

1 szklanka ugotowanej z ciecierzycy 

2 bakłażan pokrojony w grube plastry

2 cukinie pokrojone w kostkę 

1/4 zielonej kapusty drobno poszatkowanej 

1 cebula pokrojona w piórka 

2 łyżki oliwy jedna łyżka przyprawy panch puren 

1 łyżeczka kurkumy

 pół łyżeczki chili 

4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości daj tyle ile lubisz)

2 szklanki sosu pomidorowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki soli 

50 ml mleczka kokosowego 

Przygotowanie 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj przyprawę pancz puren i zacznij smażyć aż zacznie wydzielać się zapach i a ziarenka strzelać. Dodaj kurkumę, chili i smaż przez kolejne dwie minuty na średnim ogniu mieszając. Dodaj cebulę, czosnek, ciecierzycę, pokrojonego bakłażana i cukinię. Całość smaż kilka minut. Dodaj kapustę, wlej sos pomidorowy i  koncentrat. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw około 30 minut. Podawaj z ryżem np. pełnoziarnistym basmati.

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:



• Biryani z kurczakiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz