środa, 9 stycznia 2019

Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką

Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć.

Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami.


Ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej
łyża oliwy
pół łyżeczki soli
pół szklanki wody

cebule
łyżka oleju
sól i pieprz
pół łyżeczki kminku
łyżka octu balsamicznego

dodatkowo: rukola i kilka orzechów włoskich podprażonych i posiekanych



Z podanych składników na ciasto zagnieść. Podzielić na kilka małych części, rozwałkować i wypiec na suchej patelni.

Cebulę obrać i pociąć w piórka. Rozgrzać trochę oleju i dusić, dodać kminek, ocet i odparować.

Obrać gruszkę grillować. Na wypieczony podpłomyk położyć cebule,  rukole i grusze posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami.


3 komentarze: