wtorek, 8 grudnia 2015

Zakwas z buraków


Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków.
Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko.
Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów. 
Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy. 
Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek z Jadłonomii. 

Jeżeli chcecie więcej wiedzieć czym jest i  jakie ma działanie probiotyk, poczytajcie na stronie "Droga do siebie" Probiotyk- czym jest i jakie ma działanie. 
Autor wyczerpująco poruszył temat probiotyków. 


SKŁADNIKI:

duży słój z gumką 
500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
łyżeczka soli
kilka ziarenek czarnego  pieprzu
500 ml wody źródlalnej lub zimnej przegotowanej

PRZYGOTOWANIE:

Buraki obierz i umyj. Pokrój w grube plastry. Ułóż ciasno w czystym słoju. Dodaj przyprawy. Wsyp sól do odmierzonej ilości wody i wymieszaj. Zalej nią buraki tak, aby były całkowicie nią pokryte. Zamknij słój. Odstaw do kuchennej szafki na około 5-6 dni. Po tym czasie w zależności od kwaśności zakwasu można go odstawić jeszcze na kilka dni. 

Z pozostałych buraków z zakwasu można zrobić pyszną sałatkę, np. z olejem z konopi lub lnianym. 



27 komentarzy:

  1. Wigilia bez barszczu to nie Wigilia!
    Faktycznie- trzeba już pomyśleć o zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy zakwas na barszcz to najlepsze co może być! Muszę spróbować taki przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu, a taki domowy zakwas sprawi że będzie on miał wspaniały smak i aromat :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy barszcz robiłam tylko raz i nie była to udana próba. Ale może na te święta podejmę jeszcze jedną próbę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy nie ma sobie równych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie jest grzybowa zawsze ale może w tym roku...kto wie, może będzie barszczyk?;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakwas to podstawa dobrego barszczyku :) Ja też robię w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, ja też już niedługo będę robiła swój zakwas, tylko ze starej kucharskiej książki mojej babci. Tak czy siak, jaki by nie był, na takim domowym zakwasie barszcz nabiera tej głębi i jest po prostu wspaniały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię też swój, domowy. lubię po prostu pić taki zakwas:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też robię. Domowy zakwas nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robię i bez zakwasu nie barszczu

    OdpowiedzUsuń
  12. Zakwas obowiązkowo przed każdymi świętami i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety barszczu na zakwasie nie możemy jeść, więc na Wigilię zawsze mama nam robi wywar z warzywno buraczany :) Może to nie to samo ale też go lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. woda mineralną? jestem zaskoczona - ja swój też zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach, aż nie mogę się doczekać barszczyku na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też obowiązkowy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jedno z niewielu dań, które mogę jeść na Wigilii;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jedno z niewielu dań, które mogę jeść na Wigilii;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Też muszę sobie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma lepszego barszczu czerwonego jak ten ugotowany na domowym zakwasie. Staram się unikać tych sklepowych i za każdym razem zakwas robić w domu. Nie tylko smaczny, ale i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis na zakwas idealny zawsze się przyda. W tym roku na pewno z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowy zakwas na barszczyk to super sprawa. Dla mnie bez barszczu nie ma świąt. Ale ja to jestem barszczoholiczka :))
    Ciekawy pomysł z wodą mineralną :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowy zakwas na barszczyk to super sprawa. Dla mnie bez barszczu nie ma świąt. Ale ja to jestem barszczoholiczka :))
    Ciekawy pomysł z wodą mineralną :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Do momentu aż nie wypróbowałem takiego barszczu z zakwasem w zeszłym roku, nie wiedziałem co tracę :D

    OdpowiedzUsuń