Kto jeszcze nie próbował lemon curd, koniecznie niech nadrobi zaległości.
Produkty zamówiłam w internetowym supermarkecie spożywczym FRISCO
Frisco.pl -to supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i chemią. Zakupy online są łatwe i przyjemne. Dostawa nawet tego samego dnia.
Ciasto na tartę:
szklanka mąki
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy
żółtko
PRZYGOTOWANIE:
Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą.
Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.
Krem lemon curd:
2 ekologiczne cytryny
skórka otarta z cytryn
100 g cukru/ erytrolu
2 jaja ekologiczne z Frisco
2 żółtka
100 g masła pociętego w kostkę
Przygotowanie
Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn.
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając.
Odstaw do wystygnięcia.
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobiła się" skórka".
Krem wlałam na wystudzony spód i posypałam liśćmi melisy.
Musi smakować obłędnie. Ja często kupuje w sklepach internetowych. Dla mnie to wygoda :-)
OdpowiedzUsuńMniam, znakomicie ta tarta wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzujemy się skuszone na taką tartę :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tarta :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna tarta! Pychotka!
OdpowiedzUsuńWspaniała, uwielbiam cytrynowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować obłędnie. Lemon curd jeszcze sama nie robiłam, ale jadłam i uwielbiam. Kiedyś dostałam w prezencie od innej blogerki i wykorzystałam do wypieku ciasteczek i smakowały super.
OdpowiedzUsuńNie lubię cytrynowych smaków, ale tu mogło wyjśc fajnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe słodkości, taka tarta musi być pyszna;))
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale już żałuję!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńDzięki tej melisie, to cytrynowy posmak nabiera pewnie świeżej intensywności :) Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńona musi cudownie smakować :)moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńNie bardzo lubię cytrusowe nuty w ciastach, ale Twoje wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrusowe nuty, zwłaszcza w takim kremowo -jajecznym wydaniu. A melisa pewnie jeszcze bardziej orzeźwia całość :)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! ^^
OdpowiedzUsuń