Składniki:
5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin
kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody
2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin
kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody
2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny).
Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu.
Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach około 45 minut.
Cudowne, rozkoszne, kuszące!
OdpowiedzUsuńChyba upiekę je nie zwlekając...
Ale cudny przepis. Zapisuję i zrobię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!! Z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam i chyba czas najwyższy to zmienić ^_^
OdpowiedzUsuńależ one kuszą!!
OdpowiedzUsuńrobię takie z babcią:)
OdpowiedzUsuńWspaniale <3
UsuńZ pewnością świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne :) Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńAle pięknie są zawinięte :)
OdpowiedzUsuń