środa, 4 grudnia 2024

Piernik zaparzany

 

Piernik zaparzany. Jest mieciutki, wilgotny dzięki wrzącej wodzie, którą wlewa się w ostatniej chwili przygotowania. Swoje ciasto upiekłam w kwadratowej formie 30x30cm, ale myślę że w keksowej będzie się dobrze prezentował. Wystudzone ciasto polałam lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek mocno naparzonej herbaty earl grey oraz udekorowałam rozmarynem. 


Składniki:


320 g mąki (dałam orkiszową typ 630)

100 g miękkiego masła

2 jaja L

1/2 szklanki cukru kokosowego lub innego ciemnego

150 ml melasy trzcinowej (jeśli nie masz dodaj płynny miód)

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

1 szklanka wrzącej wody


Przygotowanie:

Natłuść formę i wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej mąkę z proszkiem lub sodą i przyprawą do piernika. Miękkie masło ubij z cukrem na puch, potem dodaj po jednym jajku, kiedy masa się połączy wlej melasę i miksuj dalej do połączenia się składników. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj tylko do połączenia się ciasta i teraz wlej szklankę gorącej wody, wymieszaj i przelej do formy. Piecz w 180 st.C 30-40 minut (do suchego patyczka). 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz