SKŁADNIKI:
słoiczek szczawiu
marchewka
pietruszka korzeń
kilka ziemniaków
seler kawałek ( np. 1/4 szt.)
1 łyżka serka mascarpone
4 jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki kurkumy (można pominąć)
Przygotowanie:
Obierz warzywa i dobrze opłukaj. Pokrój obrane warzywa w drobną kostkę. Do garnka wlej oliwę i podsmaż warzywa kilka minut. Wlej wodę około litra lub więcej i ugotuj wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim około10 minut przede wszystkim do miękkości ziemniaków. Odcedź szczaw ze słoika (można szczaw podsmażyć na łyżce masła zanim trafi do zupy). Przełoż go do zupy i gotuj chwilkę. Serek mascarpone zahartuj z niewielką ilością gorącej zupy i wmieszaj do zupy. W razie potrzeby gdyby okozało się za mało kremowe - dodaj jeszcze łyżkę serka. Ugotuj jajka na pół-twardo. Dopraw zupę pieprzem i kurkumą. Podawaj z jajem i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz