Zupa z dyni z grzankami, parmezanem i serem korycińskim |
Skałdniki:
500 g dyni
1,5 litra bulionu
cebula biała włoska ( wolę ją niż żółtą)
2 łyżki oliwy z oliwek
kromka chleba wiejskiego
boczek lub panczetta
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżeczka tymianku
plaster sera korycińskiego
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego.
Tyle czasu już się zbieram, żeby zrobić krem dyniowy... ale teraz chyba w końcu się zmotywuję :) Pysznie wygląda :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńpyszna musi być z takim podsmażonym oczkiem,ja ostatnio taki na słlodko krem robiłam z pomarańczami, więc pora na odmianę
OdpowiedzUsuńchętnie bym się teraz poczęstowała i rozgrzała taką zupką;)
OdpowiedzUsuń