Proste, szybkie ciasto z rabarbarem.
Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą.
Dobrze wychodzi z orkiszową, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą.
Składniki:
3 - 4 szt rabarbaru
4 jaja od zielononóżki
1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
2, 5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki wanilii w proszku
2 łyżki kakao lub karobu
olej rzepakowy 1/2 szklanki
migdały w płatkach
puder z ksylitolu? lub zwykły cukier puder
listki melisy
syrop z agawy do polania przed podaniem lub płynnego miodu np. z akacji
Przygotowanie:
Rabarbar obierz, umyj i potnij w dowolne kawałki np. 5 cm słupki. Odstaw na bok.
Jajka (nie z lodówki) ubijamy z ksylitolem, dodajemy przesianą mąkę, wanilię, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy olej i chwilę mieszamy jeszcze mikserem.
Kiedy ostygnie posypujemy płatkami i polewamy syropem z agawy.
Wspaniale smakuje z melisą.
Tak ułożony rabarbar wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rabarbarem, ale w cieście to co innego :D
OdpowiedzUsuńSzybkie, zdrowe, na pewno smaczne... czego chcieć wiecej?xD
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, ja zawsze kroję rabarbar na mniejsze kawałki, ale ta wersja wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńmoje smaki :) super ciacho! :) bardzo często piekę z mąką owsianą :)
OdpowiedzUsuńwszędzie rabarbarowo :) Ekstra !
OdpowiedzUsuńCiasta z rabarbarem to hit tegorocznej wiosny, a Twoje wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :) Super przepis na wykorzystanie rabarbaru, który za nami chodzi od dawna :D
OdpowiedzUsuńJa jestem absolutnym fanem rabarbaru, więc jak tylko pojawia się gdzieś "na celowniku" to zaczynam szaleństwo :D Bardzo podoba mi się to Twoje ciasto, bo wygląda na naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuń