poniedziałek, 14 maja 2018

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Ryby są obecne na naszym stole dwa razy w tygodniu. Makrela jest tanią, tłustą rybą morską. Polecam ją szczególnie z piekarnika lub grilla. 

Składniki:

3 świeże makrele 
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna 
3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
pomidorki
bazylia


Przygotowanie:

Umyj ryby i nożem ponacinaj skórę. Do wnętrza ryby włóż po gałązce rozmarynu, pocięty w plasterki czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch rozłóż pomidorki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Podawaj z pieczywem posmarowanym np. tapenadą z czarnych oliwek lub pesto. 

3 komentarze: