czwartek, 10 maja 2018

Jaglanka makowa z owocami i migdałami

Jaglankę doceniają piłkarze i sportowcy. Kasza jaglana działa odkwaszająco, jest lekkostrawna i ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, krzemionkę, która ma wpływ na wygląd skóry i paznokci, dużo witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników. Nie zawiera glutenu. Kiedy dopadnie nas infekcja wirusowa warto ją wtedy spożywać ponieważ jest dobrym lekarstwem na katar ( ze względu na właściwości przeciwirusowe). Jedyny jej minus to dość wysoki IG i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą.

























Na 4 porcje:

jaglanka makowa Bio Planet  1 opakowanie
mrożone wiśnie, żurawiny i maliny  1 garść
migdały z płatkach lub ulubione orzechy 4 łyżeczki
kiwi  1 szt.
woda 2 szklanki

Ugotuj jaglankę według wskazań producenta.
Przygotuj swoje ulubione owoce i orzechy.
Gorącą jaglankę wyłóż na miseczki i dodaj owoce i orzechy.




6 komentarzy:

  1. Nie przepadam za makiem ale Twoja propozycja wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śliczna! Jaglankę uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaglankę odkryłam niedawno i to jedno z moich ulubionych drugich śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jaglankę :) Twoja pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dość często jemy owsiankę z makiem :) Za jaglanką aż tak nie przepadamy jak za owsianką czy gryczanką ale dodatek maku jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń