Skoro jest ciasto marchewkowe to dlaczego nie może być pietruszkowe? A pietruszka jest słodka i choć może nie posiada koloru to jest warzywem wspaniałym na zupy, sałatki i ciasta. Zrobiłam je bezglutenowe ale dajcie mąkę jaka chcecie, nawet orzechowa np. z orzechów laskowych.
Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
Proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 g ksylitolu
300 g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
Krem :
duże opakowanie serka mascarpone
1 tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
50 ml limoncello
PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką.
Piec 180 stopniach ok. 60 minut w tortownicy.
Przygotowanie kremu:
Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać.
Przełożyć warstwę kremu na ostudzonym cieście.
Mowy nie ma, robię! <3
OdpowiedzUsuńSmak musi być oryginalny!! I takie coś lubimy :D
OdpowiedzUsuńCiasto z pietruchą? Wow:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie smak tego ciacha, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńA to mnie zaskoczyłaś :-) ciacho świetne :-)
OdpowiedzUsuńMNiammm...
OdpowiedzUsuńRobiłam z pasternaku z mąką kasztanową.
POzdrowienia!
Fajny pomysł na pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńlubię ciasta z warzyw, ale z pietruszki jeszcze nie robiłam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tym ciastem <3
OdpowiedzUsuńSkład jest świetny, w ogóle ciasto pietruszkowe brzmi fenomenalnie! ;)
OdpowiedzUsuńAleż ciekawa jestem smaku, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Jestem ciekawa tej pietruszkowej nuty :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMiałabym ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńNiesamowite ciacho, jestem zaintrygowana :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Piekłam kiedyś keks z pasternakiekiem więc wnioskuję że Twoje ciacho było pyszniaste :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś keks z pasternakiekiem więc wnioskuję że Twoje ciacho było pyszniaste :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszne ciasto :) Bardzo mi się podoba. Zapisuję i chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńAleż fajny wynalazek, koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńW końcu jakaś alternatywa dla mojego ukochanego ciasta marchewkowego :D
OdpowiedzUsuń