czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto pietruszkowe bezglutenowe


Skoro jest ciasto marchewkowe to dlaczego nie może być pietruszkowe? A pietruszka jest słodka i choć może nie posiada koloru to jest warzywem wspaniałym na zupy, sałatki i ciasta. Zrobiłam je bezglutenowe ale dajcie mąkę jaka chcecie, nawet orzechowa np. z orzechów laskowych.

Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
Proste w przygotowaniu.



SKŁADNIKI:

2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki 
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 g ksylitolu 
300 g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia

Krem :

 duże opakowanie serka mascarpone
1 tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
 50 ml limoncello


PRZYGOTOWANIE:

Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką. 

Piec  180 stopniach ok. 60 minut w tortownicy.

Przygotowanie kremu:

Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. 
Przełożyć warstwę kremu na ostudzonym cieście. 

22 komentarze:

  1. Smak musi być oryginalny!! I takie coś lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawi mnie smak tego ciacha, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. A to mnie zaskoczyłaś :-) ciacho świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. MNiammm...
    Robiłam z pasternaku z mąką kasztanową.
    POzdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię ciasta z warzyw, ale z pietruszki jeszcze nie robiłam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zachwycona tym ciastem <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Skład jest świetny, w ogóle ciasto pietruszkowe brzmi fenomenalnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ciekawa jestem smaku, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie :) Jestem ciekawa tej pietruszkowej nuty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na inne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite ciacho, jestem zaintrygowana :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam kiedyś keks z pasternakiekiem więc wnioskuję że Twoje ciacho było pyszniaste :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam kiedyś keks z pasternakiekiem więc wnioskuję że Twoje ciacho było pyszniaste :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis na pyszne ciasto :) Bardzo mi się podoba. Zapisuję i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ fajny wynalazek, koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W końcu jakaś alternatywa dla mojego ukochanego ciasta marchewkowego :D

    OdpowiedzUsuń