Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten).
Ciasto jest lekko pikantne.
Składniki:
2 szklanki mąki ryżowej
4 jaja
szklanka oleju
cukier waniliowy
2 łyżki startego imbiru
pół szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gruszka pocięta w kosteczkę
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st. ok. 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone.
Znak smak takiego ciasta, bo też już łączyłam gruszki z imbirem. Ciasto jest fajne, nietypowe i faktycznie lekko pikantne. Polecam :))
OdpowiedzUsuńSuper,z gruszką lubię.
OdpowiedzUsuńGruszkę lubię tylko w cieście np. właśnie takim:)
OdpowiedzUsuńNie jesteśmy fankami imbiru ale na pewno kawałkiem byśmy nie pogardziły :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała takiego ciacha;)
OdpowiedzUsuńciasta na mące ryżowej mają wspaniały smak!
OdpowiedzUsuńGenialne :-) zabieram sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek takiego gruszkowego ciacha :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJestem wielkim wielbicielem gruszki, dlatego chętnie bym spróbował to wspaniale wyglądające ciasto :)
OdpowiedzUsuńna pewno by nam bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto,pomysł przedni :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym się poczęstowała kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńGruszka i imbir to świetne połączenie - ciasto wygląda fenomenalnie.
OdpowiedzUsuńLubię imbir w ogóle. Lubię dodawać do ciast. Połączyłaś słodką gruszkę z imbirem... ummm, to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńMusi cudownie smakować :) Musimy zapamiętać przepis :)
OdpowiedzUsuń