poniedziałek, 16 lutego 2015

Ryż brokułowy w 15 minut


Bardzo szybki sposób na ryż i brokuł. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na zawartość sulforafan, który chroni organizm przed nowotworami. 
Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem słonej fety, która podkreśla jego smak. 
Brokuł z ryżem dobrze smakuje a to za sprawą oliwy z oliwek i czosnku. 


SKŁADNIKI:

200 g ryżu najlepiej basmati ( IG 50) lub brązowy lub czerwony
1 brokuł
sól himalajska 1 łyżeczka 
pieprz jak lubisz 
ząbek lub dwa czosnku
oliwa z oliwek 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować al dente (12 minut). W międzyczasie umyć brokuł i pokroić na różyczki, rozdrobnić w malakserze.
Rozgrzać około 1-2 łyżek oliwy w rondlu, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać brokuła. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką, ale ma być chrupki i nie stracić koloru (ok. 5 minut wystarczy). Dodać odcedzony ryż i wymieszać, doprawić pieprzem.

Czas przygotowania 15 minut. 

40 komentarzy:

  1. Ryżu z brokułami jeszcze nie łączyłem, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!
    Z pieczoną rybą już sobie wyobrażam jak bosko smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :-) zapisuje sobie przepis i zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i szybkie! Uwielbiam brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny sposób na brokuła :))

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny ryż, dla mnie mógłby stanowić samodzielny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na inną wersję ryżu! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś musi się świetnie do tego komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze kurczaczek do tego i pełno wartościowe danie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste, efektowne - takie pomysły uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki obiad moja córka może jeść na okrągło plus kurczaczek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznać musze że taki ddoatek do obiadu czy jako tez samodzielne danie bardzo by mi posmakowało, moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł. Muszę koniecznie przygotować taki ryż. Jakie śliczne kolory wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, bardzo łatwy, bardo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny pomysł na kolorowy ryż, dzięki za ciekawą inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie szybkie dania :) Robiłam kiedyś bardzo podobne, ale znacznie częściej jem brokuły z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne, bo bardzo proste i pomysłowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jaki fajny pomysł na odmieniony ryż, z brokułem musi być pyszny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł na ryż! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  20. Łatwo i smacznie, dla mnie połączenie idealane :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaczyna być zielono na blogach kulinarnych , wszyscy tęsknimy za wiosną. Marzy mi się taka potrawka z rybą, :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super pomysł na obiad! Zresztą jak wszystkie u Ciebie ;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł! uwielbiam takie potrawy :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajnie wygląda:) Miła odmiana dla zwykłego ryżu

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wygląda :) Myślę że by nam smakował ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Prosty przepis, a jak smakowicie wygląda (:

    OdpowiedzUsuń
  27. rzeczywiście proste i szybkie, a wygląda na bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawy pomysł. Koniecznie muszę taki ryż przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. pysznie i zielono, tak wiosennie na talerzu :) też od razu pomyślałam o łososiu do tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale to pysznie wygląda, jaki kolor. Już to lubię

    OdpowiedzUsuń
  31. Pysznie wygląda, cudownie podany!

    OdpowiedzUsuń
  32. Super propozycja! Pysznie, podobny mógłby być jeszcze z cukinią, choć smak nieco inny.

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wygląda, taka wiosna na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń