poniedziałek, 9 marca 2020

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką


Pyszny pomysł na sałatkę z plastrami pomarańczy z dresingiem na bazie soku z pomarańczy z roszponką. Dla mnie roszponka i pomarańcza to duet idealny.

SKŁADNIKI:
na jedną porcję:

2 garście roszponki
pomarańcza
kilka włoski orzechów
trochę ciecierzycy
łyżka żurawin
łyżka pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry (4 sztuki a resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika.
Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette tuż przed spożyciem.


Sos vinaigrette

sok z połówki pomarańczy łyżeczka musztardy Dijon
kilka łyżek oliwy
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sok z pomarańczy wycisnąć do miseczki, dodać  musztardę wziąć trzepaczkę spiralną i zacząć mieszać wlewając oliwę lub wszystkie składniki dressinu umieścić w słoiczku i mocno wstrząsnąć. Po połączeniu się składników powinien być gładki i aksamitny. Doprawić pieprzem.




4 komentarze: