poniedziałek, 9 marca 2020

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką


Pyszny pomysł na sałatkę z plastrami pomarańczy z dresingiem na bazie soku z pomarańczy z roszponką. Dla mnie roszponka i pomarańcza to duet idealny.


na jedną porcję:

2 garście roszponki
pomarańcza
kilka włoski orzechów
trochę ciecierzycy
łyżka żurawin
łyżka pestek słonecznika


Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry ( 4 sztuki, resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika.
 Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette tuż przed spożyciem.


Sos vinaigrette

sok z połówki pomarańczy łyżeczka musztardy Dijon
kilka łyżek oliwy
pieprz


Sok z pomarańczy wycisnąć do miseczki, dodać  musztardę wziąć trzepaczkę spiralną i zacząć mieszać wlewając oliwę. Po połączeniu się składników powinien być gładki i aksamitny. Doprawić pieprzem.



4 komentarze: