wtorek, 3 marca 2020

Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem

Robiliście kiedyś przyjęcia z daniami jednokolorowaymi? Ja tak. Mam za sobą już zółte i zielone. Podałam zupę krem z zielonych warzyw i takie naleśniki. Piłyśmy sobie herbatę matcha. Było fajnie. 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

szklana mąki orkiszowej lub innej
1 i 1/2 szklanki wody (można dodać gazowaną)
2 garście szpinaku baby
sól 1/2 łyżeczki
jajko

olej do smażenia

Farsz:

350 g twarożku domowego śmietankowego (ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy)
łyżka miodu
skórka  otarta z limonki  do smaku
1 łyżka płatków migdałowych
mięta lub melisa

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak (bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki, płatki migdałowe i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Takie śniadanka to ja mogę wcinać :-) Pysznie podane naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka ostatnio uwielbia zielone jedzonko i nawet koktajl z młodym jęczmieniem jej posmakował :) Pyszne naleśniki.

    OdpowiedzUsuń