Dla czterech osób:
średni kalafior
3/4 szklanki kaszy gryczanej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
mąka z gorczycy (może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka białej gorczycy)
olej rzepakowy ok. 50 ml
3-4 ząbki czosnku
starty na tarce ser: ementaler, mozzarella (mogą być tzw. wióry) lub inne sery ciągnące się
2 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora rozebrać na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie kilka minut. Kaszę ugotować al dente ok.10 minut (jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok.10 minut).
Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki z gorczycy, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. Mieszanką polać kalafior i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć kaszę. Przykryć serami i zapiekać w 180 stopniach C. ok 20 minut aż ser się zrumieni. Posypać natką pietruszki.
brokuł z kaszą to o u nas często gości, ale kalafiora nie łączyłam z gryczaną, ale Twój pomysł na prosty i smaczny obiad bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńW tym daniu jest wszystko, co uwielbiam! <3 Zastanawiam się tylko, jak kasza trzyma fason po upieczeniu w ten sposób?
OdpowiedzUsuńJak kasza.Dla mnie lepsza w smaku, niż taka z wody.
UsuńMuszę kiedyś moim chłopakom przygotować taki zestaw,pysznie :-)
OdpowiedzUsuń