poniedziałek, 2 marca 2020

Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną

Pyszne danie z kalafiora, kaszy gryczanej i trzech serów: mozzarelli, ementalera i parmezanu. Będę szczera z Wami. Następnym razem zamiast kaszy użyję ziemniaków ;) No chyba, że jesteście wielbicielami kaszy gryczanej.

Dla czterech osób:

średni kalafior
3/4 szklanki kaszy gryczanej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
mąka z gorczycy ( może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka białej gorczycy)
olej rzepakowy ok 50 ml
3-4 ząbki czosnku
starty na tarce ser: ementaler, mozzarella ( mogą być tzw. wióry) lub inne sery ciągnące się
2 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki

Kalafiora rozebrać na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie kilka minut. Kaszę ugotować al dente ok.10 minut (jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok. 10 minut).

Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki z gorczycy, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu.  Mieszanką polać kalafior i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć kaszę. Przykryć serami i zapiekać w 180 stopniach C. ok 20 minut aż ser się zrumieni. Posypać natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. brokuł z kaszą to o u nas często gości, ale kalafiora nie łączyłam z gryczaną, ale Twój pomysł na prosty i smaczny obiad bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym daniu jest wszystko, co uwielbiam! <3 Zastanawiam się tylko, jak kasza trzyma fason po upieczeniu w ten sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kasza.Dla mnie lepsza w smaku, niż taka z wody.

      Usuń
  3. Muszę kiedyś moim chłopakom przygotować taki zestaw,pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń