środa, 26 lutego 2020

Grzybowy Strogonow do lunch boxu

Grzybowy Strogonow.

SKŁADNIKI:

250 g pieczarek brunatnych
250 g boczniaków
2 łyżki oleju
cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
2 kiszone ogórki
szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki

kasza gryczana

PRZYGOTOWANIE:

Obrać cebulę, pokroić w piórka. Grzyby pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić, potem dodać pieczarki a następnie boczniaki. Poddusić. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, przyprawy i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w dużą kostkę ogórki kiszone i wymieszać. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną.

Całość posypać natką.






2 komentarze: