niedziela, 22 lipca 2012

Sałatka z pieczoną papryką i pomidorami



T
ą sałatkę poleciła mi moja mama, która wiele lat mieszkała we Włoszech. Zrobiłam ją raz. I teraz robię często.


Składniki:

2 czerwone papryki
2 czerwone pomidory
ząbek czosnku
łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki papryki


Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na 200 stopni i upiecz w folii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona.

2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć i zacząć kroić w kostkę. Gorące pomidory przełóż do miski i dodaj pokrojony czosnek w plasterki. Dzięki  ciepłu pomidorów zapach czosnku nie będzie teki intensywny.

3. Upieczoną i obraną ze skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora.

4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać.

5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku.



Ta sałatka smakuje dobrze z rybą lub sama z grzanką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz