Latem często sięgamy po sałatki przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Kombinacji smaku może byc wiele. Moja propozycja jest uniwersalna, można ją przygotować o każdej porze roku, zabrać ze sobą do pracy, w podróż, zjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż.
Skałdniki:
1/2 słoika ciecierzycy
awokado
kilka łyżek kukurydzy
czerwona cebula
pomidor duży
1/2 szt. dyni piżmowej
1/2 szt. limonki
1 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy ( dijon)
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
garść kolendry
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut.
Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować.
Awokado, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć upieczoną dynię, dodać ciecierzycę, awokado, kukurydzę polać całość przygotowanym dressingiem.
Pycha. Bardzo lubię podobne sałatki. :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo, cudownie!
OdpowiedzUsuń