poniedziałek, 14 marca 2016

Mazurek kajmakowy z bakaliami




Ciasto:

8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
100 g zimnego masła pokrojenie w kostkę 
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody 
1 łyżka kakao
puszka kajmaku mała
bakalie

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta wsypujemy do malaksera i miksujemy aż składniki połączą się w ciasto lub zagniatamy na stolnicy.
Wkładamy kulę do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru, odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej firmy na tartę. Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów formy. Podziurkować spód widelcem. 
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec około 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.

Wystudzić.

Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.

Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały. 


13 komentarzy:

  1. Piękny! Uwielbiam mazurki z kajmakiem, to zdecydowanie mój numer 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mazurek z kajmakiem chyba smakuje mi najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu mi się zachciało Świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Taki widok o tej porze grozi wędrówką po coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Taki widok o tej porze grozi wędrówką po coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Składników niewiele, ale efekt obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ kusisz tym mazurkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłybyśmy cały i z nikim byśmy się nie podzieliły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny mazurek, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszota. Zawsze musi być na moim świątecznym stole. Wesołych Świąt 😊

    OdpowiedzUsuń