Ciasto:
8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
100 g zimnego masła pokrojenie w kostkę
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki lodowatej wody
1 łyżka kakao
puszka kajmaku mała
bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta wsypujemy do malaksera i miksujemy aż składniki połączą się w ciasto lub zagniatamy na stolnicy.
Wkładamy kulę do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru, odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej firmy na tartę. Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów formy. Podziurkować spód widelcem.
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec około 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.
Wystudzić.
Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.
Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały.
Piękny! Uwielbiam mazurki z kajmakiem, to zdecydowanie mój numer 1 :)
OdpowiedzUsuńmazurek z kajmakiem chyba smakuje mi najlepiej :)
OdpowiedzUsuńKajmakowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńOd razu mi się zachciało Świąt :D
OdpowiedzUsuńMniam! Taki widok o tej porze grozi wędrówką po coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Taki widok o tej porze grozi wędrówką po coś słodkiego ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńSkładników niewiele, ale efekt obłędny :)
OdpowiedzUsuńależ kusisz tym mazurkiem :)
OdpowiedzUsuńZabieram!
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy cały i z nikim byśmy się nie podzieliły :D
OdpowiedzUsuńCudowny mazurek, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPyszota. Zawsze musi być na moim świątecznym stole. Wesołych Świąt 😊
OdpowiedzUsuń