Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
A z czym Ty zjesz swój makaron?
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki orkiszowej użyłam (Bio Planet)
duże jajo
150 ml zimnej wody
1/2łyżeczki soli himalajskiej
mąka orkiszowa do podsypywania
1-2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia.
Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 1- 2 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.
Świetny i zrobiony ręcznie - mistrzostwo świata! :) Orkiszowa mąka - super hit! :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńuwielbiam robić makaron - zagniatać, wałkować...
Pomidorowa z domowym makaronem od razu kojarzy nam się z naszą babcią <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiąc ten makaron wspominałam jak moja babcia zagniatała placki, a ja piekłam macę na rozgrzanych fajerkach pieca kaflowego.
UsuńDomowy makaron jest najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńDomowy makaron.... moja Mama robi ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę udał się!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego domowego makaronu, twój wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńdomowy?! o kurka.. ja muszę go zrobić, ja kocham orkisz <3 :)
OdpowiedzUsuńmniaaam :)