poniedziałek, 15 marca 2021

Zupa krem z zielonych warzyw

Zielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami.

SKŁADNIKI:

korzeń pietruszki
1 cm plaster selera
oliwa z oliwek
cukinia
2 ząbki czosnku
brokuł
sól i pieprz
2 garście szpinaku baby
1/2 szklaki mrożonego groszku
gałka muszkatołowa 
sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

Obrać pietruszkę i selera. Pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić warzywa ok. 10 minut. Dodać czosnek. Potem obrać głąb brokuła, pokroić i dodać do garnka. Następnie dodać różyczki brokuła i groszek. Wlać wodę do zakrycia warzyw, posolić i gotować około 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem.  Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami. 

2 komentarze: