czwartek, 26 września 2019

Soczewica z miso i szpinakiem


Rozgrzewająca micha żółtej soczewicy z pastą miso i szpinakiem lub jarmużem, po której poczujecie przyjemnie sycie, ale nie przejedzeni.
Jest to danie z kuchni ajurwedyjskiej, która coraz częściej gości u nas na stole.

Potrzebujesz 30 minut

SKŁADNIKI:

1 szklanka żółtej soczewicy
łyżka białej pasty miso
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
garść szpinaku lub jarmużu drobno posiekanego

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wypłukać i przełożyć do garnka, wlać 2 szklaki wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie dodać przyprawy i pastę miso. Wymieszać. Na koniec gotowania dodać szpinak lub jarmuż. Wymieszać. Gotowe.


3 komentarze: