SKŁADNIKI
Ciasto:
szklanka puree z dyni piżmowej (moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki)
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania
płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżką oliwy z oliwek
Dodatki
2 czerwone papryki
200 g. passata pomidorowa
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
czerwona cebula (mała)
feta owcza 50 g
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Dynię lub batata owijamy w folię. Pieczemy ok. 40 - 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko odchodziła od miąższu. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem.
Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia.
Następnie z ciasta formujemy dysk i przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Wierzch ciasta polewamy sosom przygotowanym z passaty, ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano i soli himalajskiej.
Pieczemy w 230 stopniach ok. 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.
Z dyni? Pokochałam dynię. Musi smakowac wyobrnie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam pizzę z kalafiora, kompletnie mi nie podeszła. Ale z dyni? Ciekawy pomysł, zapisuje przepis na później :)
OdpowiedzUsuń