czwartek, 19 września 2019

Gulasz z pieczarkami, bakłażanem i cukinią bez mięsa

Rewelacyjnie rozgrzewające danie z mnóstwem pieczarek i warzyw z wędzoną papryką

SKŁADNIKI;

300 g pieczarek
bakłażan
cukinia
pomidory 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
szklanka wody
2 ząbki czosnku
paska łyżeczka wędzonej papryki
olej do smażenia
cebula średnia
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana i cukinię pociąć w dość dużą kostkę (2 x 2 cm). Cebulę pociąć w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Pieczarki obrać i przekroić na ćwiartki.
Rozgrzać patelnię i wlać niewielką ilość oleju. Obsmażyć bakłażana tak aby był rumiany z każdej strony. Przełożyć do rondla. Na tą samą patelnię wlać jeszcze oleju i dodać pieczarki i obsmażyć. Pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do rondla i wlać szklankę wody, wino i zacząć gotować Na patelni zrumienić cebulkę, potem cukinię. Dodać do rondla. Dodać pokrojone pomidory i dusić. Doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem, Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
Podawać z natką pietruszki.

2 komentarze: