poniedziałek, 16 września 2019

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami


Naleśniki orkiszowe z prażonymi brzoskwiniami.

SKŁADNIKI:

Smażone brzoskwinie:

5-6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie umyć i pociąć na cząstki (ja przelewam wrzątkiem i zdejmuję skórkę). Przełożyć do rondla i podlać wodą. Smażyć kilka minut, aby się nie rozpadły, doprawić wanilią.

Naleśniki:

1.5 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej

1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia 

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć składniki na ciasto. Gdyby było za gęste dolać wody, mleka lub napoju roślinnego. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki (z podanych składników wyszło ok. 7-8 placków).

Naleśniki podawać z gorącymi brzoskwiniami z prażonymi płatkami migdałowymi. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

1 komentarz: