Naleśniki orkiszowe z prażonymi brzoskwiniami.
SKŁADNIKI:
Smażone brzoskwinie:
5-6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie umyć i pociąć na cząstki (ja przelewam wrzątkiem i zdejmuję skórkę). Przełożyć do rondla i podlać wodą. Smażyć kilka minut, aby się nie rozpadły, doprawić wanilią.
Naleśniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Połączyć składniki na ciasto. Gdyby było za gęste dolać wody, mleka lub napoju roślinnego. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki (z podanych składników wyszło ok. 7-8 placków).
Naleśniki podawać z gorącymi brzoskwiniami z prażonymi płatkami migdałowymi. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Pyszności i zdrowie na talerzu ♥️💙💚
OdpowiedzUsuń