niedziela, 15 września 2019

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

Gulasz warzywnym z bratem, soczewicą i pomidorami. 

SKŁADNIKI

1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga lub zielonej
średniej wielkości 
1 słodki ziemniak
1 szklanka wywaru warzywnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
sól himalajska
papryczka ostra (bird eye)
puszka pomidorów
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
natka lub kolendra
olej
2 garście szpinaku

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować 35 minut w nieosolonej wodzie.  Odcedzić.
Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę.  Przesmażyć cebulę, czosnek i  batata wraz kminem, wlać wywar i gotować 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat, sól i papryczkę. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Wymieszać. Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Podawać z kolendrą lub natką.

2 komentarze: