SKŁADNIKI
1/2 szklanki czarnej soczewicy beluga lub zielonej
średniej wielkości
1 słodki ziemniak
1 szklanka wywaru warzywnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
sól himalajska
papryczka ostra (bird eye)
puszka pomidorów
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
natka lub kolendra
olej
1 szklanka wywaru warzywnego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu
sól himalajska
papryczka ostra (bird eye)
puszka pomidorów
1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
natka lub kolendra
olej
2 garście szpinaku
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę ugotować 35 minut w nieosolonej wodzie. Odcedzić.
Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę. Przesmażyć cebulę, czosnek i batata wraz kminem, wlać wywar i gotować 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat, sól i papryczkę. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Wymieszać. Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Podawać z kolendrą lub natką.
Muszę dorwać dynię :)
OdpowiedzUsuńpróbowałam niedawno batatu, ale jeszcze nie wiem, co o nim sądzę :)
OdpowiedzUsuń