SKŁADNIKI:
1/2 szklanki mąki gryczanej lub dowolnej
mleko sojowe lub inne, może być też jogurt i maślanka (dałam niepełną szklankę sojowego)
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (ekologiczne) ale wersji wegańskiej bez jajka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta mieszamy do gładkiej konsystencji. Przelewamy do dyspensera. Rozgrzewamy patelnię a kiedy się rozgrzeje zdejmujemy ją na sąsiedni palnik. Wyciskamy precyzyjnymi ruchami żądaną wielkość, patelnię stawiamy z powrotem na palnik (robiłam tak, ponieważ nie chciałam aby te pierwsze się przypaliły). Kiedy się usmażyły końcówką noża przewracałam szybko na drugą stronę. Zrumienione wyjmujemy na papier i odsączamy jeśli trzeba. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju tzn. wysmarowałam tylko dno.
Podałam z malinami, nasionami konopi oraz masłem przechowym
Ale urocze wyszły❤
OdpowiedzUsuń