Blat bezowy
4 białka jaj w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny i mąki ziemniaczanej
Białka ubijałam w dzieży ok. 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny.
Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony.
Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjęłam delikatnie papier z wierzchu. Wystudziłam.
Krem:
2 opakowania serka bio mascarpone lub jedno duże
1 łyżka cukru pudru trzcinowego Bio Planet
kilka kropel aromatu migdałowego
2 łyżki maku niebieskiego Bio Planet
Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników.
Nałożyłam na blat bezowy, rozsmarowałam i zrolowałam.
Przechowywać w lodówce. Po godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;)
Podałam z owocem pitahaji.
RADA:
Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika.
2 opakowania serka bio mascarpone lub jedno duże
1 łyżka cukru pudru trzcinowego Bio Planet
kilka kropel aromatu migdałowego
2 łyżki maku niebieskiego Bio Planet
Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników.
Nałożyłam na blat bezowy, rozsmarowałam i zrolowałam.
Przechowywać w lodówce. Po godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;)
Podałam z owocem pitahaji.
RADA:
Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika.
Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękna! Nie mogę się napatrzeć, cudowne zimowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna :)
OdpowiedzUsuńzachwycający :)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się ze śnieżna aurą :)
OdpowiedzUsuńCudo! Piękny i oryginalny makowiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Jestem pod wrażeniem :) Bajeczny! <3
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser! :) Kupiłam owoc pitahaya i zastanawiałam się, jak go podać, a tu proszę, przepis na życzenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz jak makowa chmurka <3
OdpowiedzUsuń