wtorek, 21 listopada 2017

Jaglany żurek

Jaglany żurek, sporządzony z zakwasu z mąki jaglanej ekologicznej, bezglutenowy. Znakomity dla dzieci.

Składniki:

1,5 litra wody
1 butelka żurku jaglanego Bio
biała cebula
olej rzepakowy 1-2 łyżki 
czosnek 1-2 ząbki 
majeranek (dalam też świeży)
sól i pieprz do smaku
ziemniaki ekologiczne kiła sztuk 
jaja na twardo
1 -2 łyżeczki chrzanu
2 liście laurowe 
kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj przyprawy. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj do zupy. Posiekaj czosnek, dodaj. Zacznij gotować i po 15 minutach kiedy ziemniaki będą miękkie dokładnie wymieszaj zawartość żurku, wlewaj i mieszaj. Zagotuj chwilę. Podawaj z jajem i świeżym majerankiem. Możesz dodać śmietanę. 


7 komentarzy:

  1. O nawet nie wiedziałyśmy, że można taki żurek na mące jaglanej kupić! Fajna opcja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze się z takim nie spotkałam! Żurek uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaglanym żurku wcześniej nie słyszałam. W smaku przypomina ten tradycyjny? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie... Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń