Lazania, bez makaronu, z cienko pociętymi na plasterki ziemniakami. Wybierz ziemniaki typu B czyli ogólnoużytkowe. Najlepiej zrobić cztery warstwy. Do przekładania warstw wybrałam szpinak, beszamel i ser parmezan. Ale ty możesz wykorzystać mięso mielone, soczewicę, grzyby, lub dać swój ulubiony składnik.
Składniki:
kilka ziemniaków
2 opakowania szpinaku baby lub mrożony
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
parmezan tarty
Sos beszamel
1 szklanka napoju roślinnego lub mleko
1 łyżka masła
1 łyżka mąki np. orkiszowej
garść parmezanu
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przygotuj beszamel. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę lub dodaj łyżkę masła, następnie dodaj łyżkę mąki i smaż chwilę, wlej mleko lub napój i szybko mieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj garść parmezanu i wymieszaj. Odstaw na bok pod przykryciem.
Obierz ziemniaki i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy dodaj posiekany czosnek, szpinak i duś chwilę aż liście zmniejszą swoją objętość, dopraw solą i pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj, odstaw.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków następnie szpinak. Na wierzch posyp parmezan i 2-3 łyżki beszamelu. Układaj kolejne warstwy. Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez 30 minut.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz