niedziela, 14 września 2025

Lazania z ziemniaków + film

Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem
Lazania, bez makaronu, z cienko pociętymi na plasterki ziemniakami. Wybierz ziemniaki typu B czyli ogólnoużytkowe.  Najlepiej zrobić cztery warstwy.  Do przekładania warstw wybrałam szpinak, beszamel i ser parmezan. Ale ty możesz wykorzystać mięso mielone,  soczewicę, grzyby,  lub dać swój ulubiony składnik. 

Składniki:

ziemniaki kilka

szpinak baby lub mrożony 2 opakowania

gałka muszkatołowa do smaku

sól i pieprz do smaku 

2 ząbki czosnku

oliwa 

parmezan 

Sos beszamel

1 szklanka napoju roślinnego lub mleko

1 łyżka masła

garść parmezanu

1 szczypta gałki muszkatołowej

sól trochę

Przygotowanie: 

Obierz ziemniaki i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę dodaj czosnek szpinak i duś chwilkę aż liście zmniejszą swoją objętość, dopraw solą i pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków następnie szpinak. Na wierzch posyp parmezan i 2-3 łyżki beszamelu i garść pazrezanu. Układaj kolejne warstwy. Zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym serem









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz