Lazania, bez makaronu, z cienko pociętymi na plasterki ziemniakami. Wybierz ziemniaki typu B czyli ogólnoużytkowe. Najlepiej zrobić cztery warstwy. Do przekładania warstw wybrałam szpinak, beszamel i ser parmezan. Ale ty możesz wykorzystać mięso mielone, soczewicę, grzyby, lub dać swój ulubiony składnik.
Składniki:
ziemniaki kilka
szpinak baby lub mrożony 2 opakowania
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
parmezan
Sos beszamel
1 szklanka napoju roślinnego lub mleko
1 łyżka masła
garść parmezanu
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól trochę
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę dodaj czosnek szpinak i duś chwilkę aż liście zmniejszą swoją objętość, dopraw solą i pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków następnie szpinak. Na wierzch posyp parmezan i 2-3 łyżki beszamelu i garść pazrezanu. Układaj kolejne warstwy. Zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz