Powstała nawet piosenka sławiąca tą zupę!
Przygotowałam ją na sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry.
Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno.
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
cebula
2 ząbki czosnku
1 mała puszka mleczka kokosowego
łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
1 l wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego ekologiczny
Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki , jednak namawiam do wykonania samemu
Po pół łyżeczki :
kurkumy
kolendry
kozieradki
kminu rzymskiego
gorczycy białej
imbiru suszonego lub świeżego
papryki słodkiej
gałki muszkatołowej
mielonego ziela angielskiego
szczypta chili
szczypta cynamonu
1 goździk
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka w którym będzie gotowała się zupa wsyp wszystkie przyprawy. Zacznij podgrzewać aby uwolniły swój aromat. Następnie wlej olej, cebulę pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj.
Podawaj posypaną świeżą kolendrą.
Wege kremy z mleczkiem kokosowym są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńCudo! No muszę spróbować, szczególnie kusi mnie wersja na zimno :)
OdpowiedzUsuńNo więc stwierdzam, że jest przepyszna! Mogłabym ją jeść na okrągło :))
UsuńZ curry nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam zupkę pomidorową. W takim wydaniu nie miałam okazji jej jeść;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę przyprawę!
OdpowiedzUsuńCiekawa odmiana dla pomidorówki:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona :D
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to kolejna "zwykła" pomidorówka, a tu proszę, proszę, ... tyle smaków i tak fajnie podkręcone orientalnie! :) Ostatnio szaleję za mlekiem kokosowym i dodaję do wszystkiego. Muszę wypróbować też w Twojej wersji! :)
OdpowiedzUsuńPomidorowa - najlepsza :)
OdpowiedzUsuńKto jej nie kocha?
Do zupy pomidorowej nie musisz nas przekonywać, każdą uwielbiamy i jest to ulubiona zupa naszego dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńpomidory i curry - to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie :) uwielbiam zupę pomidorowa i smak curry.
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwili na mój blog ☺
nie,ma to jak pomidorowa !
OdpowiedzUsuńTakie kremowe i mocno pomidorowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, dawno nie jadłam pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńPyszna , energetyczna i piękny kolor!
OdpowiedzUsuńTaką pomidorową nie pogardzę:-)
OdpowiedzUsuńBardzo w moim guście :-)
OdpowiedzUsuń