środa, 21 października 2020

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

 

Mam dla Was przepis na kaszę pęczak ( dla bezglutenowców polecam sorgo lub kaszę quinoa czyli komosę ryżową).
Danie jest szybkie w przygotowaniu. 


szklanka kaszy pęczak

sól i pieprz 

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego lub tamari

250 gram pieczarek 

4 kulki mrożonych całych listków lub 2 garście świeżego szpinaku baby 

łyżka miso

1/2 szklanki wody

natka 

Pęczak dotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. 

Pieczarki kroimy w drobne plasterki, a cebulę w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pieczarki szybko smażymy, dodajemy cebulę i czosnek chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak. Szybko mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na koniec wlewamy wymieszane miso w pół szklanki wody razem z sosem sojowym lub tamari. Mieszamy kilka minut. Doprawiamy pieprzem. Przekładamy na talerze i posypujemy natką. 
























1 komentarz:

  1. Bardzo szybkie w przygotowaniu. I fajnie, bo szukam takich inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń