piątek, 23 października 2020

Zupa krem z kalafiora i czosnku

 

Gorący krem z kalafiora z konfitowanym czosnkiem czyli duszonym w oliwie. 

SKŁADNIKI:

średni kalafior

2 szt. liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

2 główki czosnku

1/2 szklanki oliwy

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

kilka orzechów włoskich

tymianek opcjonalnie 

PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewany wodą do zakrycia warzywa. Gotujemy dodając sól, liście laurowego i ziele angielskie.

Czosnek obieramy, umieszczamy  w rondlu i zalewamy oliwą. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kilka minut. Należy sprawdzić jego miękkość i jeśli jest twardawy konfitować do miękkości. Przekładamy łyżką cedzakową uduszony czosnek do garnka z kalafiorem. Wyjmujemy liścia laurowego i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy przyprawami a na wierzch dodajemy podprażone orzechy włoskie i polewamy czosnkową oliwą z duszenia czosnku. Resztę oliwy można zlać i wykorzystać do innych dań. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz