środa, 21 sierpnia 2019

Tort prawie oreo z pralinami kokosowymi

Tort jest bezglutenowy z dodatkiem węgla aktywnego, stąd jego  czarny kolor. Biały krem mascarpone z dodatkiem malibu i mleczka koksowego. Wybitnie smakuje z jeżynami.

SKŁADNIKI:

5 jajek wielkość „L” nie z lodówki
2 łyżeczki węgla aktywnego + 3 łyżeczki wody
160 g cukru
130 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zacznie się pienić dodawać po łyżce cukru i ubijać do uzyskania lśniącej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtka i wlać rozmieszany węgiel aktywny.
Obie maki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części.

Poncz:

2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej
pół szklanki gorącej wody

Krem:

500 g mascarpone
mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
( 2łyżki malibu opcjonalnie)
owoce: jeżyny, czarne maliny, praliny kokosowe ( możesz zrobić sama lub z mojego przepisu: http://azgotuj.blogspot.com/2019/05/owocowe-trufle-ala-rafaello.html

PRZYGOTOWANIE

Mascaropne przełożyć do naczynia, wlać mleko kokosowe, dodać cukier puder, malibu i wymieszać.
Na talerz umieścić dolny blat nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 częścią kremu. To samo zrobić z pozostałymi. Wierzch udekorować owocami i pralinami kokosowymi.



3 komentarze: