Pulpety z kaszy jaglanej z grzybami w sosie pomidorowym. Danie wegetariańskie i bezglutenowe.
SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
jajko+ białko
sól
300 ml passaty pomidorowej
puszka pomidorów pelati
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
250 g mrożonych prawdziwków lub świeżych pieczarek lub kurek
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować około 25 minut. Odstawić do wystudzenia.
Grzyby posiekać, usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dusić sos kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić kilka minut obracając na drugą stronę dusić jeszcze 5 minut. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką.
ale pysznie wyglądają, muszę zrobić podobne
OdpowiedzUsuńHmm, ale one muszą być dobre ^^
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie nic tylko usiąść i zajadać :D
OdpowiedzUsuńAle fajne:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, też takie robię :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, z pewnością tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności! Ostatnio mam fazę na kaszę jaglaną, a takie kotleciki to wybawienie w zapracowany dzień :)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam pulpeciki z kaszy jaglanej, są świetne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpyszności,mojemu maluchowi by posmakowały,uwielbia pulpeciki !
OdpowiedzUsuńOj, to zdecydowanie propozycja obiadowa dla mnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania<3
OdpowiedzUsuńSuper :) dawno takich zapiekanych nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki to dopiero jest smak :)
OdpowiedzUsuńWege love. Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWege love. Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńNo kochana fantastyczne danie, mniam :-)
OdpowiedzUsuńWspaiały pomysł na obiad !
OdpowiedzUsuńobiad jak marzenie!
OdpowiedzUsuńpulpety pierwsza klasa!:)
OdpowiedzUsuńJutro mam takie w planach na obiad, ale z pomidorami suszonymi. Już nie mogę się doczekać :D
OdpowiedzUsuńmyślę że pulpety z grzybami bardzo by smakowały. :) wyglądają naprawdę apetycznie
OdpowiedzUsuńApetyczne i bardzo malownicze!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiad, muszą smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńZjem z apetytem, to moje smaki :) Wszystkiego dobrego na Święta dla Ciebie i Twoich bliskich :)
OdpowiedzUsuńZjem z apetytem, to moje smaki :) Wszystkiego dobrego na Święta dla Ciebie i Twoich bliskich :)
OdpowiedzUsuńMiłego Świętowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Wstyd się przyznać w czasie takiej mody na kasz jaglaną, ale ja jej jeszcze nie próbowałam. Pulpeciki wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń