poniedziałek, 21 marca 2016

Pulpety jaglane z grzybami


Pulpety z kaszy jaglanej z grzybami w sosie pomidorowym. Danie wegetariańskie i bezglutenowe.

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody 
jajko+ białko
sól
300 ml passaty pomidorowej
puszka pomidorów pelati
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
250 g mrożonych prawdziwków lub świeżych pieczarek lub kurek

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować około 25 minut. Odstawić do wystudzenia. 
Grzyby posiekać, usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety.

W dużym rondlu  rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dusić sos kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić kilka minut obracając na drugą stronę dusić jeszcze 5 minut. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką.


29 komentarzy:

  1. ale pysznie wyglądają, muszę zrobić podobne

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, ale one muszą być dobre ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się świetnie nic tylko usiąść i zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne, też takie robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie, z pewnością tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności! Ostatnio mam fazę na kaszę jaglaną, a takie kotleciki to wybawienie w zapracowany dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś robiłam pulpeciki z kaszy jaglanej, są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności,mojemu maluchowi by posmakowały,uwielbia pulpeciki !

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, to zdecydowanie propozycja obiadowa dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super :) dawno takich zapiekanych nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wege love. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wege love. Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. No kochana fantastyczne danie, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro mam takie w planach na obiad, ale z pomidorami suszonymi. Już nie mogę się doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  15. myślę że pulpety z grzybami bardzo by smakowały. :) wyglądają naprawdę apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczne i bardzo malownicze!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny obiad, muszą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjem z apetytem, to moje smaki :) Wszystkiego dobrego na Święta dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjem z apetytem, to moje smaki :) Wszystkiego dobrego na Święta dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miłego Świętowania!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  21. Wstyd się przyznać w czasie takiej mody na kasz jaglaną, ale ja jej jeszcze nie próbowałam. Pulpeciki wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń